Byzantium – 2013 – despre un alt fel de vampiri

byzantium_filmByzantium este un film care m-a lasat putin cu gura cascata. Desi durata lui a fost incredibil de lunga, se pare ca timpul a trecut pe nesimtite. Este filmul care m-a facut sa cred ca vampirii chiar pot exista.

Povestea centreaza relatia dintre o mama si fiica sa, o mama care face tot posibilul sa isi apere fiica, sa o salveze de la moarte iar o fiica plictisita si satula sa minta.
Vom afla pe la mijlocul povestii ca de fapt mama a furat harta unui loc sfant, un loc in care tu te intalnesti cu tine, un loc care iti da viata vesnica in schimbul unui sacrificiu suprem: renuntarea la conditia umana. Problema este ca acea transfomare era accesibila numai barbatilor, ei formand un fel de secta, un fel de adunare a vampirilor tuturor timpurilor. Nefiind acceptata – femeia a incercat totusi sa se integreze, dar da bir cu fugitii. Nu ar fi facut acest pact cu diavolul daca nu se afla intr-o stare severa de sanatate. In cele din urma alege sa isi duca si fata acolo pentru a putea trai amandoua vesnic, dar trecand secole de-a randul micuta adolescenta se stura sa tot minta, sa se tot mute dintr-un loc in altul, sa fuga si sa nu aiba o viata si cel mai important – prieteni.

Desigur la final tanara are parte de o insufletire, un prieten la fel de bolnav pe care il duce in locul cu pricina, pentru a gusta si el din pacatele vampirice.

Povestea este totusi mult mai complicata, chiar daca incepe intr-o nota dramatica. Conflictele sunt mult mai puternice, se ajunge aproape de moarte, au loc rasturnari de situatie si compromisuri, dezvaluiri si tragedii de ordin psihologic. Cert este ca maa va fi la urma urmei gata sa faca orice pentru fericire fiicei sale, ceea ce o va convinge in cele din urma sa ii dea drumul, sa isi formeze propria viata.

Byzantium trebuie vazut si aplaudat, este un film exceptional, un film impresionant care te va fascina cu povestea sa diferita despre vampiri, aducand in prim plan o idee originala despre locul de provenienta al acestora. sa nu uitam nici de imaginile, cadrele pline de imaginatie, o creatie absolut geniala, daca se poate numi asa, un film superb, ce ar trebui vazut pe un mega ecran, pe un scaun rece si cu picioarele in apa calda, cu un ceai in mana. De ce? Pentru ca este un film friguros, un film in care la tot pasul te trec fiorii.

 

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *