Noul drum al matasii din China

Cea mai mare ruta de comert de pe Glob, Drumul Matasii trecea prin Venetia, Asia Centrala, China. Pe langa sume uriase de bani, Drumul Matasii era locul unde gaseai si refugiati, elemente de cultura Orientala si religii diferite.

Guvernul chinez isi doreste sa refaca drumul matasii adaptat pentru cerintele secolului 21. Impreuna cu o ruta terestra va exista si una maritima, sine de cale ferata, coridoare si conducte vor da nastere noului Drum al Matasii. Influenta Chinei se va face simtita pana in Moscova sau Rotterdam. Peste 100.000 de kilometri vor fi la dispozitia Chinei, o distanta mai lunga decat cea dintre New York si Buenos Aires.

In afara de legaturile dintre China, India si Rusia, noul coridor comercial va deveni cel mai important de pe Terra, porturi si proiecte costale vor permite Chinei sa aiba acces in restul Asiei si chiar in Africa de Est. Jumatate din lumea moderna va fi sub influenta Chinei. Investitia este mai mare decat Planul Marshall, efectele vor fi globale. Pana in 2020 proiectul monstruos va fi pe picioare si China va fi regina lumii comerciale din toate punctele de vedere.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *