Pastele

Invierea Domnului este una dintre cele mai importante si mai frumoase sarbatori ale crestinatatii. Ea are darul de a aduce familia impreuna si este plina de obiceiuri traditionale specifice zonei in care locuiti. Ceea ce este comun pentru toata lumea, si-anume vopsitul oualor rosii, este cheia care sta la baza acestei sarbatori, fiind totodata si cel mai raspandit obicei crestin de Paste.  Acestea sunt nelipsite de pe masa copioasa a acestei sarbatori si face deliciul celor mici, care abia asteapta sa le ciocneasca.

Desi inainte nu se accepta ca oule sa aiba alta culoare in afara de cea rosie, acum lucrurile s-au mai schimbat. In special, mamele si copiii le coloreaza cat mai divers cu verde, galben, roz, albastru, violet, auriu si alte combinatii de nuante.

De asemenea, si Lumina sfanta are o semnificatie aparte in noaptea de Paste. In noaptea de Inviere, credinciosii au obiceiul sa mearga la biserica si sa ia lumina. Ei trebuie sa aduca de acasa o lumanare,  pe care o vor aprinde de la flacara luminarii pe care o scoate parintele din altar. Lumina reprezinta simbolul Invierii si este foarte important ca fiecare sa primim aceasta lumina in casele si in sufletele noastre.

Cele mai multe familii obisnuiesc sa pastreze restul de luminare nearsa dupa slujba si o aprind in cursul anului in perioade tulburi ale vietii lor sau in caz de tunete si fulgere.

Mielul este si el nelipsit de la acesta sarbatoare. La noi in tara, toate familiile servesc la masa de Paste carne de miel preparata sub diverse forme. Unii o prefera asezonata cu verdeturi mediteraneene altii doar cu usturoi, important este sa se consume in aceasta zi sfanta carne de miel. Fie ca este vorba despre friptura sau drob, toata lumea se bucura de savoarea acestui preparat gustos.

De asemenea, si Pasca reprezinta un desert semnificativ cu ocazia sarbatorii de Paste si se consuma sub diferite forme. Acest preparat dulce se poate face cu aluat sau fara, ingredientul secret, fiind branza de vaci  si stafide, pentru cei care le indragesc. Pasca este foarte iubita de cei mici dar si de ceilalti membrii a familiei.

FacebookGoogle+Twitter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *